Arganina, nazywana bywa również L-arganiną i jest aminokwasem zasadowym, jak również aminokwas endogenny, a więc taki jaki organizm wytwarza samodzielnie z innych związków. W organizmie arginina jest przekształcana w agatynę, kwas glutaminowy oraz w tlenek azoty, który następnie może wytoczyć neuroprzekaźnik GABA. Dlaczego tak się dzieje? Celem tego wszystkiego, jest zachowanie równowagi w naszym organizmie. Także, trzeba wiedzieć czym dokładnie jest arginina i jakie ma właściwości?
Gdzie występuje arginina?
Zdecydowanie najczęściej ten aminokwas znajdziemy w produktach spożywczych, ponieważ jego naturalnym występowaniem jest właśnie żywność. Oczywiście nie we wszystkich artykułach spożywczych znajdziemy taką samą ilość aminokwasów, co odnosi się również do substancji, jaką jest arginina. W związku z tym, gdzie argininy jest najwięcej? Zdecydowanie największe ilości znajdziemy w jajkach, w owocach morza, a w szczególności w homarach, krewetkach, w krabach, w soli, jak i w produktach pełnoziarnistych.
Jak działa arginina i jakie ma właściwości?
Trzeba na wstępie powiedzieć, że arginina w naszym organizmie realizuje naprawdę bardzo dużo właściwości. Przede wszystkim, jest ona potrzebna, aby nasza wątroba mogła w sposób normalny funkcjonować. Do tego, bierze ona udział w syntezie oraz w uwalnianiu hormonu wzrostu. Arginina ma wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Sportowcy, zazwyczaj zainteresowani są innymi właściwościami, jakie przedstawia L-arginina, a mianowicie tutaj mowa o zwiększeniu wydolności psychofizycznej, jak i wzmocnieniu systemu immunologicznego.
Sprawdź teraz żel wzbogacony w argininę i glicynę
Arginina odgrywa bardzo dużą rolę w funkcjonowaniu układu krwionośnego każdego człowieka. Opowiada ona za regulowanie arytmii serca i przywracanie jego właściwej pracy. Do tego, odpowiedni jej poziom w organizmie człowieka, doprowadza do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób serca, takich jak na przykład zawał. Ma ona także wpływ na ciśnienie skurczowe oraz rozkurczowe krwi, oraz na poszerzenie się światła naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasze ciśnienie jest wyregulowane. Dzięki argininie nasza krew nie jest taka lepka, dzięki czemu znacznie maleje zagrożenie powstawania zakrzepów, które mają bardzo duży wpływ na zawały serca.
Arginina działa również na nas układ odpornościowy. Jakie jest jej działanie w tym układzie? Mianowicie arginina pozytywnie oddziałuje na stan mikroflory jelitowej oraz wsparcie naszego systemu immunologicznego. Wpływa ona ponadto na przesiąkliwość bariery językowej, co oznacza, że ciągłość bariery jelitowej jest zachowana, nawet jeżeli nasze ciało jest poddawane dużemu wysiłkowi w organizmie. Nie każdy wie o tym, że arginina wpływa także na metabolizm, a mianowicie stymuluje hormon wzrostu oraz zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej w organizmie, co sprzyja w utrzymaniu odpowiedniej figury.
Arginina, jest aminokwasem niezbędnym dla działania całego naszego organizmu, który bez niej nie mógłby dobrze funkcjonować, ponieważ jak widzimy arginina ma wpływ na wiele funkcji naszego organizmu. Nie czekaj tylko sprawdź nasz żel wzbogacony w arginine i glicyne!
Leave a reply