Każdy z nas stara się mniej lub bardziej skupiać się na prowadzeniu zdrowego trybu życia. W dzisiejszym świecie jest to pożądane nawet w mediach społecznościowych, co w tym przypadku jest pozytywnym zjawiskiem, ponieważ motywuje nas do dbania o siebie. Zwłaszcza jeśli chodzi o posiłki. Oczywiście najważniejsze jest to, jakie produkty przyjmujemy, czy nasza dieta jest zbilansowana i odpowiednio dobrana dla naszego organizmu. Jesteśmy przecież tym co jemy, prawda? Zawsze należy pamiętać o tym, by spożywać 5 posiłków dziennie, w równych odstępach czasowych. Pozwala to na zachowanie stabilności w przyswajaniu wartości odżywczych, a także chroni nas przed byciem głodnym. Co jeśli nie mamy możliwości wprowadzenia regularności w tryb żywieniowy, gdy gotowanie koliduje z wykonywaną pracą? Nic prostszego
Nie bez powodu ktoś mądry wymyślił LunchBox’y, które sami możemy przygotować w domu, a w przerwie obiadowej z uśmiechem delektować się ich zawartością. Istnieje mnóstwo różnych przepisów, niektóre na lżejsze sałatki, inne na coś „konkretniejszego”, ale nadal blisko tematu bycia fit. Propozycje tych posiłków są o tyle fantastyczne, że nie wymagają żadnego zaawansowania w kuchni i tak naprawdę każdy sobie z nimi poradzi, nawet największy kuchenny amator 🙂
A teraz coś specjalnie dla miłośników kaszy kuskus… dosłownie! Przychodzę dziś do Was z propozycją Fit LunchBox’a z kuskusem oraz kurczakiem, o wartości odżywczej 450 kcal. Dostarcza on organizmowi niezbędnych witamin oraz zdrową porcję białka. Kuskus można również zastąpić amarantusem albo kaszą quinoa, według uznania.
Lista składników:
- Pół szklanki kaszy kuskus,
- jedna mała, pojedyncza pierś z kurczaka lub pół dużej,
- pół czerwonej lub żółtej papryki,
- średni pomidor (może być również malinowy),
- ¼ ogórka typu wąż,
- świeża mięta i/lub bazylia,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy 3/4 szklanki posolonego wrzątku. Odstawiamy mieszankę, dopóki kasza nie wchłonie wody. Kurczaka dzielimy w poprzek na dwa cieńsze kawałki, lekko rozbijamy, smarujemy oliwą, a następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy kurczaka na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony. Gotowego, delikatnie ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy ze skórek i kroimy w kostkę (mniej więcej 0,5 cm). Zioła drobno siekamy, następnie mieszamy je z wcześniej przygotowanymi warzywami, kurczakiem oraz kuskusem w jednej misce. Do całości przygotowujemy jeszcze dressing, łącząc sok z cytryny, łyżkę oliwy, sól oraz pieprz. Polewamy mi danie i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą tak jak należy.
I to wszystko! W takiej formie danie gotowe jest do przełożenia w pojemnik i zabrania ze sobą do pracy. Bez żadnych obaw, że coś może się rozlać albo w innej formie wydostać z pudełeczka. Możemy cieszyć się zdrowym, smacznym i fit obiadem z domowej kuchni, znając dokładnie jego zwartość, ponieważ sami kupujemy składniki i wybieramy te najlepszej jakości. Należy również pamiętać, aby dziennie pić 2 litry wody mineralnej, który ma pozytywny wpływ na nasz organizm w wielu aspektach.
Zostaw komentarz